tisdag 19 juli 2011

Strindbergs mystiska stjärna

Jan Wallentin har skrivit en spännande och fantasifull roman som heter "Strindbergs stjärna". Den påminner lite om Dan Browns berömda bok DaVinci-koden och är minst lika konspiratorisk och äventyrlig. Det är svårt att genrebestämma romanen eftersom den precis som Browns bok verkligen står ut i mängden.

Huvudpersonen är den läkemedelsberoende forskaren Don Titelman som arbetar vid Lunds universitet och som lever ett ensamt och meningslöst liv bland sina pillerburkar och kanyler. Han blir kontaktad av en ihärdig och smått irriterande falubo som säger sig besitta viktig information angående ett lik som han hittat i en vattenfylld koppargruva utanför Falun. Tidningarna skriver för fullt om det spektakulärt välbevarade liket som hittats av denna amatördykare och till slut bestämmer sig Don för att köra den långa vägen upp till Falun för att prata med den irriterande unga mannen. Men när Don äntligen anländer till den ensliga stugan finner han dykaren död och Don ringer polisen som omedelbart infinner sig på platsen. De möts av den drogpåverkade doktor Titelman som med blod på händerna genast blir gripen.

Det enda Don får med sig från brottsplatsen är ett mystiskt vykort som han hittat bredvid dykardräkten inne i huset. Det vita korset som dykaren pratat om på telefon finns inte kvar och Don förstår att någon annan hunnit före honom. Det ser mörkt ut för doktor Titelman när han sitter i cellen och knaprar piller men berättelsen tar en oväntad vändning när Don och hans advokat Eva Strand blir bortförda av Säpo. De lyckas rymma från säkerhetstjänsten och påbörjar en spännande resa söderut i jakt på det vita korset eftersom Don i sitt sinnesförvirrade tillstånd tror att korset kan bevisa att han är oskyldig till mordet.

På resan stöter de på Strindbergs stjärna, en liten vit stjärna gjord i ett okänt material som ingen kan säga vad det är. Stjärnan är fjäderlätt men omöjlig att förstöra och den leder dem vidare mot Nordpolen och Underjorden. Jagade av hemliga internationella organisationer som har ett förflutet som är starkt sammanlänkat med nazisterna i Tyskland under andra världskriget försöker de lösa gåtan med Strindbergs stjärna.

Fantasifull, spännande, mystisk och fylld med intressanta personporträtt. Denna roman är definitivt läsvärd!











torsdag 5 maj 2011

Bubblan - berättelser på väg

Husvagnen Bubblan har anlänt till Skinnskatteberg!














Bubblan kommer vara vid skateparken den 6-8 maj och på vildmarksmässan den 14 maj.
Den 7- 8 maj och den 14 maj kommer dessutom filmaren Johan Haglund att besöka Bubblan och ungdomar kommer ges möjlighet att berätta med film.

Skateparken:
6 maj kl. 17-20
7 maj kl. 11-16
8 maj kl. 11-16

Vildmarksmässan:
14 maj kl. 10-16

onsdag 20 april 2011

Google-koden av Andreas Ekström

Varje månad görs 50 miljarder sökningar på sökmotorn Google över hela världen. Företaget Google har också köpt upp youtube, de driver blogger och de har en egen e-post tjänst: gmail. Men vad händer när ett enda företag dominerar internet så totalt?

Författaren Andreas Ekström granskar kritiskt företaget Google i sin intressanta och mycket läsvärda bok. Han besöker Googles huvudkontor i San Francisco, pratar med chefer men också med ”avhoppare” och fram växer en bild av ett företag som medvetet försöker dominera internet för att bli det enda alternativet när vi ska ge oss ut i cyberrymden.

Googles fantastiska slagord är: ”Don´t be evil” - var inte ond. Att företaget sedan bjuder sina anställda på gratis lunch – varje dag! - har generösa föräldraförsäkringar (för att vara USA) och har egna bussar som gratis hämtar upp de anställda och kör dem till jobbet gör dem till en eftertraktad arbetsgivare. Ändå finns det de som sagt upp sig från Google och författaren kallar dem för ”avhoppare” i boken, som om de lämnat en sekt.

Efter att ha läst boken är jag om möjligt ännu mer fascinerad av Google men jag har också blivit medveten om att det är ett företag – ett företag som skaffat sig enorm makt över internet.

fredag 8 april 2011

Suomalainen kirjallisuusilta musiikkin kera! / Finsk afton på biblioteket!

Suomalainen kirjallisuusilta musiikkin kera!

Aika ja paikka: Skinnskattebergin kirjasto tiistaina 12 huhtikuuta klo 18.00.
Kirjastonhoitaja, Heli Karalambev, kertoo kirjaston uusista suomalaisista kirjoista.
Musiikkista vastaa Voitto Heinonen, kantele ja Aili Pirhonen, laulu.
Vapaa pääsy. Järjestäjä VÄSKY kirjasto ja Skinnskattebergin kunta.
Tervetuloa!



Finsk afton på biblioteket!
Heli Karalambev tipsar om böcker på finska och Voitto Heinonen och Aili Pirhonen underhåller med sång och musik. Gratis inträde. Varmt välkomna!
Tid och plats: Skinnskattebergs bibliotek den 12 april kl. 18.00.
Arrangemanget sker i samarbete med VÄSKY och Skinnskattebergs kommun.


tisdag 5 april 2011

Aila Meriläinen - "Medan tiden går"



Just nu kan ni se utställningen "Medan tiden går" av Aila Meriläinen på Skinnskattebergs bibliotek. Det är en utställning som innefattar tavlor från hela hennes produktion.
Utställningen pågår mellan den 5 april och den 29 april.
Vernissage onsdagen den 13 april kl. 18.00.


fredag 1 april 2011

Adams äpplen



Filmen Adams äpplen är en tokrolig film av danska regisören Anders Thomas Jensen.
Mads Mikkelsen spelar den blåögde prästen som försöker rädda världen genom att hjälpa dömda brottslingar till ett bättre liv. Men den stackars deprimerade prästen blir istället utnyttjad av den osympatiske rasisten Adam som inte alls har tänkt lämna brottets bana.
Fantastiska skådespelare och annorlunda komik!

Finns att låna på biblioteket.

torsdag 10 mars 2011

Släktforska på biblioteket!

Torsdagen den 17 mars kl. 15-19 visar Anders Wossmar och Sven Johansson hur släktforskning går till.
Alla är hjärtligt välkomna!

torsdag 3 mars 2011

Fotoutställning: Naturbilder

Caroline Bergman och Jonna Nyman ställer ut naturbilder på biblioteket.
Utställningen pågår mellan den 8 mars och den 1 april.

Vernissage den 15 mars kl. 18.00.
Under vernissagen bjuder vi på dricka och tilltugg.
Varmt välkomna!

Björn och varg lockade många till biblioteket!


Intresset för björn och varg är ändå ganska stort i Skinnskatteberg.
Föreläsningen av Bo Kristiansson och Tom Arnbom lockade en engagerad skara människor.
På bilden är Bo i full gång med att förklara hur björnen beter sig ute i skogen och vad vi kan göra för att inte stöta på den. Att föra oväsen, sjunga en liten sång eller prata håller oftast björnen på avstånd. Den är nämligen minst lika rädd för oss som vi är för den!


torsdag 17 februari 2011

Hur farlig är björn och varg för oss bärplockare?


Torsdagen den 24 februari kl. 19.00 blir det föreläsning och filmvisning om björn och varg på biblioteket i Skinnskatteberg. Naturfilmaren och TV-profilen Bo Kristiansson och den rovdjursansvarige på WWF, Tom Arnbom, kommer att hålla i föreläsningen som heter "Hur farlig är björn och varg för oss bärplockare?". Detta sker i samarbete med Studiefrämjandet och det är fri entré.


onsdag 9 februari 2011

Jan Myrdal besöker Skinnskattebergs bibliotek

Jan Myrdal kommer på författarbesök till Skinnskattebergs bibliotek tisdagen den 15 februari kl. 19.00.
Han kommer att berätta om sina reseupplevelser, bl.a. har han rest runt i Afganistan och Mexico. Jan Myrdal har skrivit böcker om sina resor och vi har boken "Resa i Afghanistan" här på biblioteket.
Inträde: 60 kr (ungdom under 20 år går in gratis).

Hjärtligt välkomna!


torsdag 3 februari 2011

Matrevolutionen


Jag har nu läste en bit in i den nya mat och hälso boken "Matrevolutionen" som vi har här på biblioteket och tyckte jag skulle dela med mig lite av vad jag tycker om den hittills. Det är en bra övergripande bok om kost och hur man ska tänka kring mat och hälsa. I boken så får man en övergripande sammanfattning av en massa studier, kunskap och erfarenhet presenterat på ett mycket lättläst och underhållande sätt. tro mig, jag själv satt och småfnittrade ett par gånger.

Jag uppskattar helheten i boken och hur dem lägger fram fakta. När och varför började vår felätning? Vad säger forskningen egentligen? Och hur ska jag välja att äta?

I boken så är det korta och tydliga avsnitt som sätter fokus och fingret på en massa mycket viktiga frågor och poänger. en riktigt bra bok för dig som vill lägga om din kost eller har funderingar över hur du vill göra.

tisdag 1 februari 2011

Pia Svenberg ställer ut sina tavlor på biblioteket!

Pia Svenberg kommer att ställa ut sina tavlor här på biblioteket i Skinnskatteberg. Utställningen pågår mellan den 7 februari och den 4 mars.

Den 8 februari kl 18.00 har vi vernissage på biblioteket och då bjuder vi på kaffe och té.

Varmt välkomna!

tisdag 25 januari 2011

Ung bög och jävligt kär

Ung Bög och Jävligt Kär
av: Johannes Sandreyo

Följ Filip och hans fight för kärleken, när han som sextonåring bestämmer sig för att komma ut som gay på en gymnasieskola i en av Stockholms betong- förorter. Där får du även träffa värstingen och fotbollsspelaren Emilio i hans jakt efter respekt, identitet och sanningen om sig själv.

Ung bög och jävligt kär är en av dem bästa nutida ungdomsböckerna jag läst på länge! Sandreyo lyckas verkligen fånga och skildra livet för en homosexuell kille i dagens skola. Fastnade för hur författaren beskrev dem två huvudpersonerna Filip och Emilio. Hur dem båda två faktisk kämpar för att komma underfund med hur deras känslor komm sig att bli som dem blev och hur dem hanterar det. När jag läste boken så var det många känslor inblandade. Boken var stundvis verkligen så att man satt och skrattade och log för sigsjälv och fick fjärilar i magen, men sen kunde det bli hjärteskärande och man ville inte annat än gråta.

Jag hoppas att den här historien inte slutar här, utan att Johannes Sandreyo fortsätter att skriva fantastiska böcker och gärna inom samma stuk då det behövs fler böcker i denna genre!

Så om ni är ute efter en bra ungdomsbok kan jag meddela att den här passar alla från tonåren och uppåt i ålder. många vuxna skulle nog också uppskatta att läsa den känner jag.
Finns att låna här på Skinnskattebergs biblioteket.

torsdag 20 januari 2011

Nya Ungdomsböcker på biblioteket!

Vi fick igår den 19/1 in en leverans med mycket ny och fräsch litteratur till ungdomsavdelningen, bland annat så har vi fått in "Den femte mannen" av Petter Lidbeck.

Boken är spännande, läskigt, oförutsägbart och med en stor portion humor. Dem tre deckartjejerna den handlar om liknar inga andra i svensk barnlitteratur. Korta kapitel med cliffhangers gör att man bara måste läsa vidare!

En annan av böckerna är den nya succén "Fallen Ängel" av Becca Fitzpatrick.


Precis som Bella i Twilight dras till Edward, faller Nora handlöst för den mystiske Patch. Och plötsligt befinner hon sig i en uråldrig kamp mellan de odödliga. Patch visar sig vara en fallen ängel.

För att pojken hon älskar ska få sina vingar tillbaka måste Nora offra sig själv. Men kommer han att tillåta det?

Med sitt hånfulla leende och ögon som ser rakt igenom henne, fångar Patch omedelbart Noras uppmärksamhet. Om än mot hennes vilja och absolut mot allt bättre vetande.

Fallen ängel är en mörk och romantisk berättelse som centreras kring konflikten mellan de odödliga. Becca Fitzpatrick har flyttat mytologin om de fallna änglarna från gamla bibliska referenser till våra dagar. Ett måste om man gillade Twilight serien!

onsdag 19 januari 2011

Stickcafé på biblioteket!


Torsdagen den 20 januari kl. 18.00 är ni välkomna att sticka, virka eller handarbeta på biblioteket. Vi bjuder på kaffe och té. Vi presenterar också några nyinköpta böcker om stickning och virkning och för er som är nybörjare när det gäller stickning finns det hjälp att få för att komma igång med något roligt och lätt projekt.

tisdag 18 januari 2011

Film + musik = sant


”La Vie en Rose” är den fantastiska berättelsen om den franska sångerskan Edith Piafs omtumlande och händelserika liv. Filmen har vunnit en uppsjö av priser och hyllats av kritikerna och det är inte svårt att förstå varför när man ser denna vackra men sorgliga film. ”La Vie en Rose” handlar inte bara om ”den lilla sparvens” raketkarriär utan också om hennes fattiga uppväxt och hennes passionerade förhållande med boxaren Marcel Cerdan. Måste ses!

Countrylegendaren Johnny Cash levde precis som Edith Piaf ett hårt liv. 2005 gjordes en film om hans liv och hans livslånga förhållande med June Carter. Joaquin Phoenix fick äran att gestalta ”The Man in Black” i filmen ”Walk the line” och Reese Witherspoon vann en Oscar för rollen som June Carter!

Båda filmerna finns att låna gratis på biblioteket!

Emma Sagor på Stacken


Idag tisdagen den 18 januari kl 13:30 så är det sagostund på stacken med Emma. Kommer att bli jättekul!

Har nu under förmiddagen gått omkring på biblioteket och klurat på vad det är för typ av Emma sagor som kommer att kunna komma att dyka upp.

Bland annat så kommer boken "Hej alla djurungar!" av Ian Whybrow att läsas då det är en av Emmas bästa barnböcker att läsa.

Biblioteket har en regelbunden sagostund på Stacken så alla med små barn hemma kan gå dit och ha det trevligt och lyssna på sagor och berättelser i trevligt sällskap.

fredag 14 januari 2011

Stigen, rollspel på biblioteket


Rollspelskvällen på biblioteket den 13/1 blev jättebra! Det kom 2 elever från Klockarbergs skolan, Skinnskatteberg, och en vuxen som ville pröva på att spela.
Vi spelade ett rollspel som hette Stigen, ett generiskt fantasyrollspel baserat på ett annat rollspel vid namn Vägen som finns här på biblioteket i sammband med vår Rollspelsutställning. Stigen är skapat av Andreas Folkesten som också var närvarande som vår spelledare under kvällen. Med lite godis, frukt och dricka så började vi kl 17.00 att göra karaktärer till rollspelet.
Efter att vi blivit klara med dem så fick vi börja spelet med att möta olika andra karaktärer i spelet och försöka hitta den försvunna prinsessan från det landet vi befann oss i. Med mycket om och men och faror på vägen så hittade vi tillslut prinsessan och kunde avsluta vårat uppdrag, även om slutet inte var det man trott det skulle bli från början.
Kvällen blev så lyckad att 2 av spelarna som kom på kvällen gav ett önskemål om att få spela ännu en gång här på biblioteket. Vilket vi självklart kommer att ordna!
Om ni är intresserade av att spela rollspel på biblioteket så är ni välkomna att kontakta oss!
Ett stort tack till Andreas som spelledde kvällen!

torsdag 13 januari 2011

100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann


En helt fantastisk bok skriven av författaren och journalisten Jonas Jonasson, vars egentliga namn är Pär-Ola Jonasson.
Romanen handlar om Allan som tröttnat på det enformiga livet på ålderdomshemmet och vill ut och återupptäcka världen. På sin 100-årsdag får han nog och klättrar mödosamt ut genom fönstret medan personalen på hemmet förbereder hans födelsedagsfirande.
Allan påbörjar en dråplig resa genom Sverige men också en resa tillbaka i tiden. Vi får följa den gamle Allans framfart i ett stilla och lugnt Sverige, men författaren tar oss också tillbaka till Allans ungdomsår och vi får vara med när Allan träffar general Franco, går i krig och förälskar sig. Författaren alternerar skickligt mellan nutid och dåtid och det blir aldrig svårt att följa med i de båda berättelserna.

Denna debutroman är både rolig och mycket fantasifull. Det är en vackert berättad historia om hur det är att bli gammal och samtidigt en rolig och kanske inte alltid helt sanningsenlig lektion i 1900-tals historia.

tisdag 11 januari 2011

Rollspel - mer än Dungeons and Dragons



Just nu pågår en utställning om rollspel på biblioteket och den visas t.o.m. den 4 februari.

Vi har vernissage onsdagen den 12 januari kl. 17-19 och då bjuder vi på godis och dricka.

Vill ni prova på att spela rollspel så är ni varmt välkomna till biblioteket torsdagen den 13 januari kl. 17-19 då en erfaren rollspelare visar hur det hela går till. Tillsammans spelar vi ett enkelt rollspel och inga förkunskaper krävs.

Välkomna!